• Το Γνωρίζατε;
  • Η γυναίκα που έχει εμφανιστεί στα περισσότερα εξώφυλλα του γνωστού περιοδικού «ΤΙΜΕ» (10 φορές) είναι η Παναγία.

Στρατιωτικούς συμβούλους θα στείλει ο Μπαράκ Ομπάμα στο Ιράκ

Συντονιστές: Arxontas, Agrafos

Άβαταρ μέλους
Agrafos
Γενικός Συντονιστής
Γενικός Συντονιστής
Δημοσιεύσεις: 2932
Εγγραφή: Δευ 13 Ιούλ 2009, 02:53
Τοποθεσία: Αθήνα
Γένος:
Επικοινωνία:
Ελλάδα

Στρατιωτικούς συμβούλους θα στείλει ο Μπαράκ Ομπάμα στο Ιράκ

Δημοσίευση από Agrafos »

Ο αμερικανός πρόεδρος ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι θα σταλούν έως 300 στρατιωτικοί σύμβουλοι στη Βαγδάτη, ενώ δήλωσε ότι οι ΗΠΑ προετοιμάζονται για «στοχευμένη» στρατιωτική δράση, χωρίς, όμως, να δώσει άμεση εντολή για αεροπορικές επιδρομές κατά των τζιχαντιστών της ISIS.

Ο Ομπάμα επέμεινε, πάντως, ότι «οι ΗΠΑ δεν θα επιστρέψουν για να πολεμήσουν στο Ιράκ».

Ο αμερικανός πρόεδρος είπε ότι «δεν υπάρχει στρατιωτική λύση» και είπε ότι η κρίση χρειάζεται μια πολιτική λύση.

Το Ιράκ είχε ζητήσει επισήμως από τις ΗΠΑ να ξεκινήσουν αεροπορικές επιδρομές κατά των τζιχαντιστών.

Ο Ομπάμα είπε ότι η Ουάσινγκτον συγκεντρώνει πληροφορίες για τις θέσεις των τζιχαντιστών και προσπαθεί να προσδιορίσει στόχους και δήλωσε: «Θα είμαστε προετοιμασμένοι να αναλάβουμε στοχευμένη και συγκεκριμένη στρατιωτική δράση, εάν θεωρήσομε ότι η κατάσταση στο έδαφος το απαιτεί».

Για το θέμα των πιέσεων που δέχεται από αμερικανούς γερουσιαστές να εξωθήσει σε παραίτηση τον ιρακινό πρωθυπουργό, ο Ομπάμα δήλωσε: «Δεν είναι δουλειά μας να επιλέγουμε τους ηγέτες του Ιράκ».

Ωστόσο, τόνισε ότι η κυβέρνηση του Ιράκ απέτυχε να γεφυρώσει τις διαφορές ανάμεσα στους σιίτες, τους σουνίτες και τους Κούρδους.

Απαντώντας σε ερώτηση για το Ιράν, ο Ομπάμα είπε: «Ο Ιράν μπορεί να παίξει εποικοδομητικό ρόλο εάν βοηθήσει να σταλεί το ίδιο μήνυμα που στέλνουμε και εμείς στην ιρακινή κυβέρνηση: ότι το Ιράκ μπορεί να κρατηθεί εάν ακολουθήσει πολιτική που να συμπεριλαμβάνει όλες τις πλευρές. Εάν το Ιράν έρχεται μόνο σαν ένοπλη δύναμη εκ μέρους των σιιτών [...] τότε αυτό θα χειροτερεύσει πιθανώς την κατάσταση».

Ο Ομπάμα αναφέρθηκε στα βήματα από πλευράς ΗΠΑ:

Η Ουάσινγκτον εργάζεται για την ασφάλεια της αμερικανικής πρεσβείας και του προσωπικού, μεταφέροντας ορισμένους από τους εργαζόμενους και προσπαθώντας να ενισχύσουν την ασφάλεια του κτιρίου.

Βελτίωση των πληροφοριών, της παρακολούθησης και της αναγνώρισης των τζιχαντιστών.

Ενίσχυση της στήριξης των ιρακινών δυνάμεων. Κοινά κέντρα επιχειρήσεων για τον συντονισμό των πληροφοριών και ένα ταμείο αντιτρομοκρατικής συνεργασίας. Επίσης, συνεργασία με το Κογκρέσο για την παροχή στρατιωτικής βοήθειας. Ο Ομπάμα έκανε λόγο για την αποστολή μικρού αριθμού αμερικανών στρατιωτικών συμβούλων, λέγοντας ότι δεν θα ξεπερνούν τους 300.

Αύξηση των στρατιωτικών μέσων στο Ιράκ, που θα διευκολύνουν τη συλλογή πληροφοριών.

Παράλληλα, θα ενισχυθούν οι διπλωματικές προσπάθειες για τη σταθερότητα στην περιοχή. Στο πλαίσιο αυτό, ο Τζον Κέρι θα επισκεφθεί την Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή.
Το Ιράκ απηύθυνε έκκληση την Τετάρτη στις ΗΠΑ να ξεκινήσει αεροπορικές επιδρομές κατά των τζιχαντιστών της ISIS.

Την Πέμπτη, ο ιρακινός πρωθυπουργός Νούρι αλ Μάλικι ανακοίνωσε την επιστράτευση των εφέδρων αξιωματικών για την ενίσχυση του ιρακινού στρατού.

«Οι αξιωματικοί ως τον βαθμό του ταξίαρχου μεταφέρθηκαν σε μονάδες που ανταποκρίνονται στην εξειδίκευσή τους» σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση.

Η εντολή αυτή αφορά έναν εντελώς άγνωστο αριθμό αξιωματικών οι οποίοι είναι επισήμως μέλη των ιρακινών δυνάμεων, αλλά δεν υπηρετούν αυτήν την περίοδο.
Ποτέ μην ρωτάς... την ηλικρινή άποψη ενός ενημερωμένου!!!!

Επιστροφή στο “Διεθνή”