• Το Γνωρίζατε;
  • Οι αρχαίοι Αιγύπτιοι κοιμόντουσαν με πέτρινα μαξιλάρια!

Οι ξένοι ζητούν «εγγυητικές» από τους έλληνες εξαγωγείς

Συντονιστής: Agrafos

Airetikos
Συντάκτης
Συντάκτης
Δημοσιεύσεις: 707
Εγγραφή: Πέμ 24 Μαρ 2011, 19:24

Οι ξένοι ζητούν «εγγυητικές» από τους έλληνες εξαγωγείς

Δημοσίευση από Airetikos »

«Εγγυητικές» από τους έλληνες παραγωγούς και εξαγωγείς ζητούν οι ξένοι, προκειμένου να αγοράσουν τα προϊόντα τους. Το πρόβλημα αυτό προστίθεται στο ήδη υπάρχον με τους εισαγωγείς που δυσκολεύονται να αγοράσουν εμπόρευμα από το εξωτερικό.

Στις περισσότερες των περιπτώσεων, οι ξένοι, που παραγγέλνουν εμπορεύματα από την Ελλάδα, ζητούν πρώτα να παραλάβουν αυτό, που έχουν παραγγείλει, και μετά να πληρώσουν. Αρνούνται, δηλαδή, να καταβάλουν ακόμα και την όποια προκαταβολή ! Η κατάσταση αυτή επιδεινώνει ακόμα περισσότερο τη θέση των ελληνικών επιχειρήσεων, οι οποίες, όταν παραγγέλνουν πρώτες ύλες, έχουν να αντιμετωπίσουν τα εξής:

-οι προμηθευτές του εξωτερικού δεν δέχονται στη συντριπτική τους πλειοψηφία εγγυητικές επιστολές ελληνικών τραπεζών, και, επιπλέον,
-όχι μόνο έχουν περιορίσει το χρόνο αποπληρωμής των εμπορευμάτων, αλλά – αντίστροφα με ό,τι κάνουν όταν αγοράζουν από την Ελλάδα - ζητούν τα χρήματα πριν την παράδοση !

Πληροφορίες αναφέρουν ότι σε μεγάλες επιχειρήσεις της χώρας μας, με δίκτυο καταστημάτων σε όλη την επικράτεια, προμηθευτής περιόρισε την πίστωση από 70 σε 30 ημέρες. Σε άλλη, η πίστωση των 60 ημερών έχει μετατραπεί σε προκαταβολή !

Η κατάσταση αυτή οδηγεί συχνά στα όρια της ασφυξίας πολλές από αυτές τις επιχειρήσεις, ειδικά όταν κάποιες εξ αυτών δραστηριοποιούνται σε κλάδους ευπαθών προϊόντων, αφού αδυνατούν να προμηθευτούν πρώτες ύλες στην ποιότητα που επιθυμούν, εμποδίζοντας κατ΄ αυτό τον τρόπο την εύρυθμη λειτουργία τους.

Επιστροφή στο “Οικονομία”