• Το Γνωρίζατε;
  • Η ηλεκτρική καρέκλα ανακαλύφθηκε από έναν οδοντίατρο!

Μέτρα για τον Αμαζόνιο από τρεις κολοσσούς μέσω Greenpeace

Ότι δεν ταιριάζει σε κάποια άλλη κατηγορία.
Κανόνες Δ. Συζήτησης
Ότι δεν ταιριάζει σε κάποια άλλη κατηγορία δημοσιεύστε το εδώ. Αν κρίνουμε ότι πρέπει το θέμα σας να δημοσιευτεί σε μια νέα κατηγορία θα την δημιουργήσουμε και θα μεταφέρουμε εκεί την δημοσίευση σας.
Άβαταρ μέλους
nantia
Συντονιστής
Συντονιστής
Δημοσιεύσεις: 14
Εγγραφή: Δευ 13 Ιούλ 2009, 03:06
Επικοινωνία:

Μέτρα για τον Αμαζόνιο από τρεις κολοσσούς μέσω Greenpeace

Δημοσίευση από nantia »

Σε μία σημαντική εξέλιξη για το οικοσύστημα του Αμαζόνιου και το κλίμα του πλανήτη, τρεις από τις μεγαλύτερες κτηνοτροφικές εταιρίες της Βραζιλίας αποφάσισαν να σταματήσουν τις αγορές βοοειδών που προέρχονται από πρώην δασικές εκτάσεις και να ευθυγραμμιστούν με τις απαιτήσεις της Greenpeace!

Λίγους μόλις μήνες μετά τη δημοσίευση της μεγάλης έρευνας της Greenpeace «Η Σφαγή του Αμαζονίου», στην οποία συνδέεται η καταστροφή του μεγαλύτερου τροπικού δάσους του πλανήτη με τη ζήτηση καταναλωτικών προϊόντων στο δυτικό κόσμο, τα γεγονότα εξελίσσονται ραγδαία. Αρχικά, μεγάλες πολυεθνικές εταιρίες, όπως η Adidas, η Nike και η Timberland αναζήτησαν τη συνεργασία με την Greenpeace και ανακοίνωσαν πολιτικές που διασφαλίζουν ότι οι πρώτες ύλες των προϊόντων τους (δέρμα) δε θα προέρχονται από κτηνοτροφικές εταιρίες που σχετίζονται με την καταστροφή δασικών εκτάσεων του Αμαζονίου και τη μετατροπή τους σε βοσκοτόπια. Ήταν μία πολύ σημαντική νίκη, που έθεσε τις βάσεις για τις σημερινές εξελίξεις.

Σήμερα λοιπόν, στο Σάο Πάολο της Βραζιλίας η Greenpeace οργάνωσε ειδική εκδήλωση στην οποία τρεις από τις μεγαλύτερες κτηνοτροφικές εταιρίες στον κόσμο – οι βραζιλιάνικες Marfrig, Bertin και JBS-Friboi – ανακοίνωσαν την υιοθέτηση περιβαλλοντικών και κοινωνικών κριτηρίων για να διασφαλίσουν ότι τα βοοειδή τους δεν προέρχονται από βοσκοτόπια που δημιουργήθηκαν σε πρόσφατα κατεστραμμένες περιοχές του Αμαζονίου. Στα μέτρα αυτά περιλαμβάνεται η παρακολούθηση των αλυσίδων εφοδιασμού και η θέσπιση συγκεκριμένων στόχων για την καταγραφή των αγροκτημάτων που τροφοδοτούν με βοοειδή, καθώς και η θέσπιση μέτρων για τον τερματισμό της αγοράς βοοειδών από προστατευόμενες περιοχές ή και αγροκτήματα που χρησιμοποιούν πρακτικές καταναγκαστικής εργασίας. Στην εκδήλωση παρευρέθηκε και ο Κυβερνήτης Μπλέρο Μάγκι της πολιτείας Μάτο Γκρόσο, που παρατηρείται ο μεγαλύτερος ρυθμός καταστροφής του Αμαζονίου, ο οποίος δεσμεύτηκε ότι θα υποστηρίξει όλες τις προσπάθειες διάσωσης του Αμαζονίου και θα παρέχει ακόμα και εικόνες από δορυφόρο για την καλύτερη καταγραφή και παρακολούθηση.

Η Bertin είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας δέρματος στον κόσμο και η δεύτερη μεγαλύτερη εταιρία εξαγωγής κρέατος στη Βραζιλία. Η JBS-Fribol είναι ο παγκόσμιος ηγέτης στις εξαγωγές κρέατος και επεξεργασμένου κρέατος, ενώ η Marfrig είναι η τέταρτη μεγαλύτερη δύναμη στον κόσμο στο εμπόριο κρέατος. Ο Βραζιλιάνικος κτηνοτροφικός τομέας, που καταλαμβάνει το 80% των συνολικών αποψιλωμένων εκτάσεων του Αμαζονίου, είναι η μεγαλύτερη πηγή εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα της χώρας.

«Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό βήμα στον αγώνα για τον τερματισμό της καταστροφής του πιο σημαντικού τροπικού δάσους του πλανήτη και μία πολύτιμη βοήθεια ενάντια στις κλιματικές αλλαγές», ανέφερε ο Τάκης Γρηγορίου. Οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου που σχετίζονται με την αποδάσωση του πλανήτη αντιστοιχούν περίπου στο ένα πέμπτο των συνολικών παγκόσμιων εκπομπών, περισσότερο από όλα τα μέσα μαζικής μεταφοράς μαζί (τρένα, αεροπλάνα και αυτοκίνητα κτλ). «Η εξέλιξη αυτή δείχνει ότι τόσο η κτηνοτροφική βιομηχανία, όσο και η τοπική κυβέρνηση κάνουν το χρέος τους. Τώρα είναι η σειρά του Προέδρου Λούλα να προβεί στα απαραίτητα μέτρα για να σταματήσει οριστικά την καταστροφή του Αμαζονίου ως το 2015 και να μειώσει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου της χώρας του που απειλούν το παγκόσμιο κλίμα».

Ως τώρα ο Πρόεδρος Λούλα έχει ανακοινώσει στόχο για τη μείωση κατά 80% της αποδάσωσης του Αμαζονίου ως το 2020.

Σε 62 ημέρες, αντιπροσωπείες από τις χώρες του ΟΗΕ θα συναντηθούν στην Κοπεγχάγη για να διαπραγματευτούν μια νέα συνθήκη για το κλίμα, με την επιστημονική κοινότητα να κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την αναγκαιότητα λήψης δραστικών μέτρων μέσα στα επόμενα 5 χρόνια. Είναι αναγκαίο στη δανέζικη πρωτεύουσα να παρευρεθούν οι ηγέτες των χωρών αυτοπροσώπως και να αναλάβουν αληθινή δράση με την επίτευξη μίας δίκαιης, φιλόδοξης και δεσμευτικής συμφωνίας για την αντιμετώπιση των καταστροφικών κλιματικών αλλαγών. Πιο συγκεκριμένα, η Greenpeace απαιτεί από τους ηγέτες:

* Να δεσμευθούν σε στόχους μείωσης των εκπομπών των αερίων του θερμοκηπίου για τις ανεπτυγμένες χώρες κατά τουλάχιστον 40% ως το 2020, σε σχέση με τα επίπεδα του 1990
* Να δεσμευθούν για τον τερματισμό της αποδάσωσης των τροπικών δασών του πλανήτη ως το 2015
* Να δεσμευθούν σε χρηματοδότηση ύψους τουλάχιστον €110 δις ετησίως προς τις αναπτυσσόμενες χώρες για δράσεις προσαρμογής και μετριασμού των κλιματικών αλλαγών και τερματισμού της αποδάσωσης

Οτιδήποτε λιγότερο από τα παραπάνω θα αποτελεί αποτυχία για την ίδια την ανθρωπότητα που θα αφήνει εκτεθειμένο τον πλανήτη, τις ανθρώπινες κοινωνίες και την οικονομική ανάπτυξη στο έλεος των επερχόμενων καταστροφικών κλιματικών αλλαγών.

Επιστροφή στο “Ότι δεν ταιριάζει σε άλλο θέμα”