Όταν η Αθήνα αντιμετωπίζει οικονομικά προβλήματα ο αντίκτυπος γίνεται σχεδόν αμέσως αισθητός στις γύρω χώρες. Έτσι και τώρα, η κρίση χρέους στην Ελλάδα προκαλεί ποικίλους τριγμούς στις όμορες χώρες. Η οικονομική κρίση στην Ελλάδα δεν περιορίζεται στα ελληνικά σύνορα. Οι επιπτώσεις της φθάνουν μέχρι τις γειτονικές χώρες. Ακόμα και η εγγύτητα μιας χώρας της ΝΑ Ευρώπη στην Ελλάδα είναι σε θέση να πλήξει την θέση της στις διεθνείς αγορές, υποστηρίζει ο Γερμανός οικονομολόγος Γενς Μπάστιαν από το Ελληνικό Ίδρυμα Εξωτερικής και Ευρωπαϊκή Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ) προσθέτοντας ότι όταν οι χώρες της περιοχής θέλουν να διαθέσουν ομόλογα στις αγορές αναγκάζονται να καταβάλλουν πολύ υψηλότερα επιτόκια από ότι πριν από την κρίση.
Στο ναδίρ η αγορά εργασίας
Μέχρι πριν από λίγα χρόνια ακόμα η Ελλάδα ήταν μια ελκυστική αγορά εργασίας για Αλβανούς, Σλαβομακεδόνες και Βουλγάρους. Και τώρα πολλοί από αυτούς έχουν χάσει πια τη δουλειά τους και επιστρέφουν πίσω στις πατρίδες τους, λέει ο Γερμανός οικονομολόγος: «Αλβανοί, Σλαβομακεδόνες και Σέρβοι επιστρέφουν πίσω ή μεταναστεύουν σε κάποια άλλη γειτονική χώρα της βαλκανική χερσονήσου, όπως είναι για παράδειγμα η Τουρκία, η οποία γνωρίζει αυτή την εποχή μια σημαντική οικονομική ανάπτυξη».
Ανησυχία για τις ελληνικές επενδύσεις στα Βαλκάνια
Πλάι σε Αυστρία, Ιταλία και Γερμανία, η Ελλάδα είναι ένας από τους σημαντικότερους επενδυτές στην ΝΑ Ευρώπη σε τομείς όπως το τραπεζικό σύστημα ή οι τηλεπικοινωνίες. Η κρίση στην Ελλάδα ωστόσο έχει παγώσει τις ελληνικές επενδύσεις στις βαλκανικές χώρες, λέει ο Γενς Μπάστιαν. Ωστόσο ο ειδικός σε ζητήματα ΝΑ Ευρώπης Ντούσαν Ρέλγιτς πιστεύει ότι οι Έλληνες επενδυτές δεν θα αποσυρθούν εντελώς από τα Βαλκάνια: «Όταν πριν από δύο χρόνια ξέσπασε η κρίση πραγματοποιήθηκε μια συνάντηση ξένων τραπεζών που δραστηριοποιούνται στην ΝΑ Ευρώπη. Σε διακήρυξή τους δεσμεύθηκαν ότι δεν θα αποσυρθούν από την ευρύτερη περιοχή».
Σύμφωνα με εκτιμήσεις του επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης Τόμας Μίροφ οι επιπτώσεις της ελληνικής κρίσης στα Βαλκάνια είναι ακόμα περιορισμένες. Παρόμοια είναι η άποψη και ο Ντούσαν Ρέλγιτς, ο οποίος είναι πεπεισμένος ότι η ελληνική κρίση λαμβάνει χώρα πρώτα στο μυαλό και στη συνέχεια περνά στην πραγματική οικονομία.
-
- Το Γνωρίζατε;
-
- Η μετάλλαξη ενός γονιδίου στον εγκέφαλο ενός και μόνου ανθρώπου, πριν 10.000 χρόνια, οδήγησε στην ομιλία και στις ψυχικές νόσους!
Ο αντίκτυπος της ελληνικής κρίσης στα Βαλκάνια
Συντονιστές: Airetikos, Agrafos