• Το Γνωρίζατε;
  • «Θα είναι σαν να πάτε βόλτα στην εξοχή. Δεν θα χρειαστείτε καν όπλα» ήταν τα λόγια ενός εκ των διοικητών των συμμαχικών δυνάμεων, στη μάχη του Σομ, το 1916. Σε λιγότερο από μία ώρα, οι απώλειες των συμμάχων είχαν φτάσει τους 57.470 άντρες.

Νέες θεραπευτικές εξελίξεις για την ωχρά κηλίδα

Συντονιστές: Aris, Agrafos

Άβαταρ μέλους
Agrafos
Γενικός Συντονιστής
Γενικός Συντονιστής
Δημοσιεύσεις: 2932
Εγγραφή: Δευ 13 Ιούλ 2009, 02:53
Τοποθεσία: Αθήνα
Γένος:
Επικοινωνία:
Ελλάδα

Νέες θεραπευτικές εξελίξεις για την ωχρά κηλίδα

Δημοσίευση από Agrafos »

Εμπλουτίζεται το φαρμακευτικό οπλοστάσιο για την αντιμετώπιση των παθήσεων που προκαλεί η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας.

Ένα φάρμακο που έχει εγκριθεί για δύο οφθαλμικές παθήσεις, το Lucentis, έλαβε πρόσφατα από τoν Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων θετική γνωμοδότηση και για το οίδημα που οφείλεται σε θρόμβωση της κεντρικής φλέβας του αμφιβληστροειδούς.

Η θρόμβωση φλέβας αμφιβληστροειδούς αποτελεί μια από τις λιγότερο γνωστές, αλλά πιο σοβαρές επιπλοκές του σακχαρώδη διαβήτη. Εμφανίζεται συνήθως σε ασθενείς που πάσχουν πολλά χρόνια από σακχαρώδη διαβήτη και αν δεν αντιμετωπισθεί θεραπευτικά έγκαιρα, μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρή και μόνιμη απώλεια όρασης. Στον δυτικό κόσμο αποτελεί την κύρια αιτία τύφλωσης ενηλίκων. Ωστόσο, οι κλινικές μελέτες για τη χορήγηση του σκευάσματος σε ασθενείς με διαβητικό οίδημα της ωχράς κηλίδας έδειξαν ότι πάνω από το 70% παρουσίασε θεαματική βελτίωση της όρασης τους.

Το Lucentis εγκρίθηκε το 2007 για την αντιμετώπιση της ηλικιακής εκφύλισης ωχράς κηλίδας (ΗΕΩ) υγρού τύπου, που έχει αναδειχθεί στην κυριότερη αιτία τύφλωσης ατόμων ηλικίας άνω των 60 ετών. Στην εκφύλιση ωχράς κηλίδας καταστρέφεται η πιο ζωτική περιοχή του αμφιβληστροειδή χιτώνα του οφθαλμού (ωχρά κηλίδα).

«Οι παθήσεις των ματιών θα πρέπει να προλαμβάνονται, διότι όσο νωρίτερα πάει κάποιος στο γιατρό, τόσο καλύτερη όραση θα μπορεί να έχει με την πρόοδο της ηλικίας», ανέφερε κατά την παρουσίαση της νέας θεραπείας ο κ. Ιωάννης Δατσέρης, αντιπρόεδρος της Εταιρείας Υαλοειδούς – Αμφιβληστροειδούς.

«Η πρεσβυωπία είναι το πρώτο καμπανάκι. Αλλά πριν εκδηλωθεί, από την ηλικία των 40 ετών θα πρέπει κάθε χρόνο να γίνεται προληπτικός έλεγχος στα μάτια», υπογράμμισε ο κ. Αναστάσιος Κουρής, διευθυντής της κρατικής οφθαλμολογικής κλινικής στο νοσοκομείο «Γ. Γεννηματάς».
Ποτέ μην ρωτάς... την ηλικρινή άποψη ενός ενημερωμένου!!!!

Επιστροφή στο “Υγεία”