• Το Γνωρίζατε;
  • Το μεγαλύτερο μουσείο του κόσμου είναι το Ερμιτάζ, στην Αγία Πετρούπολη της Ρωσίας. Οι επισκέπτες θα πρέπει να περπατήσουν 20 χιλιόμετρα, αν θέλουν να περιηγηθούν τις 322 αίθουσες του μουσείου, το οποίο φιλοξενεί 3 εκατομμύρια αριστουργήματα.

Süddeutsche Zeitung: «Εγκαταλείψτε τα δόγματα και σώστε την Ευρώπη»

Συντονιστές: Arxontas, Agrafos

Arxontas
Συντονιστής
Συντονιστής
Δημοσιεύσεις: 932
Εγγραφή: Δευ 13 Ιούλ 2009, 03:06

Süddeutsche Zeitung: «Εγκαταλείψτε τα δόγματα και σώστε την Ευρώπη»

Δημοσίευση από Arxontas »

«Εγκαταλείψτε τα δόγματα και σώστε την Ευρώπη» είναι το σχόλιο της Süddeutsche Zeitung (του Μαρκ Μπάιζε) με τίτλο για τη διένεξη ΕΚΤ και Ευρωπαίων ηγετών στο θέμα της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους: «Όποιος υποστηρίζει ακόμη ότι η Ελλάδα με τις περικοπές, τις ιδιωτικοποιήσεις και τις διαρθρωτικές αλλαγές μπορεί να διασωθεί, καθίσταται αναξιόπιστος. Οι Έλληνες μπορεί να έχουν καλή θέληση, αλλά δεν είναι εφικτό να βγουν με τις δικές τους δυνάμεις από τη δίνη των χρεών. Γι’ αυτό πρέπει οι πιστωτές να παραιτηθούν από μέρους των απαιτήσεών τους. Η αναδιάρθρωση είναι χρήσιμη και για λόγους πολιτικής αποδοχής. Οι πολιτικοί δεν μπορούν μακροπρόθεσμα να κυβερνούν κατά της θέλησης του λαού, οι πολίτες, που ως φορολογούμενοι επωμίζονται τα δημόσια ρίσκα, απαιτούν και συμμετοχή των πιστωτών, των τραπεζών και των επενδυτών. Οι πολιτικοί έλαβαν ήδη το μήνυμα και αλλάζουν αργά, αλλά σταθερά τις θέσεις τους. Η ΕΚΤ όμως απορρίπτει (την αναδιάρθρωση) χωρίς να λαμβάνει υπ’ όψιν της τις όποιες ζημίες και αυτό συνιστά σοβαρό λάθος.»

«Η ΕΚΤ είναι ανεξάρτητη, αλλά πρέπει να διαθέτει και ρεαλισμό. Μέχρι τώρα νίκησε σε όλες τις αντιπαραθέσεις της με τους πολιτικούς και είναι σωστό. Τώρα όμως οφείλει να νικήσει τον αγώνα εναντίον αυτού καθ’ εαυτού του θεσμού μιας κεντρικής τράπεζας.
Η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους είναι αναγκαία και για να διεκπεραιωθεί με σχετική ηπιότητα, και να είναι όντως διαχειρίσιμη, η ΕΚΤ πρέπει να αναλάβει κατεπειγόντως την ευθύνη. Όταν οι κεντρικοί τραπεζίτες το αρνούνται, ενδεχομένως με το βλέμμα στους ανοιχτούς λογαριασμούς του ισοζυγίου της ΕΚΤ, διακυβεύουν συνολικά το οικοδόμημα του ευρώ. Ο χρόνος πιέζει.»
Πηγή
dw-world.de

Επιστροφή στο “Διεθνή”