• Το Γνωρίζατε;
  • Το βρετανικό υπουργείο Αμυνας, στις πρώτες μέρες του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου, έκρινε πως τα αεροπλάνα δεν είχαν καμία στρατιωτική αξία, καθώς κανένας πιλότος δεν θα μπορούσε να βλέπει με τον αέρα να τον χτυπάει στα μάτια με 50 χλμ./ώρα.

Ευρωζώνη: η κόκκινη γραμμή της Φιλανδίας .

Συντονιστές: Arxontas, Agrafos

Άβαταρ μέλους
Agrafos
Γενικός Συντονιστής
Γενικός Συντονιστής
Δημοσιεύσεις: 2932
Εγγραφή: Δευ 13 Ιούλ 2009, 02:53
Τοποθεσία: Αθήνα
Γένος:
Επικοινωνία:
Ελλάδα

Ευρωζώνη: η κόκκινη γραμμή της Φιλανδίας .

Δημοσίευση από Agrafos »

Η Ευρώπη μπορεί να χειριστεί τους ευερέθιστους Έλληνες, τους ήσυχους Ιρλανδούς και τους μελαγχολικούς Πορτογάλους. Αλλά τους σοβαρούς Φιλανδούς;

Η Ευρωζώνη απέκτησε έναν νέο πονοκέφαλο με τις χτεσινές κοινοβουλευτικές εκλογές που έγιναν στη Φιλανδία και που συνοδεύτηκαν με μια μεγάλη έξαρση ευρωσκεπτικισμού. Το κόμμα των Αληθινών Φιλανδών – ένας εξαιρετικός λαϊκιστικός τίτλος – βάσισε την προεκλογική του καμπάνια στην αντίθεση προς την Ευρώπη και τις ευρωπαϊκές διασώσεις των υπερχρεωμένων κρατών. Και κέρδισε σημαντικό έδαφος μεταξύ των ψηφοφόρων. Η άνοδος του επηρεάζει τη στάση των Φιλανδών απέναντι στην ευρωπαϊκή κρίση χρέους και απειλεί την αρχή της ομοφωνίας στην οποία έχει βασιστεί η διαδικασία λήψης αποφάσεων της Ευρωζώνης.

Όχι βέβαια πως το κόμμα αυτό θα σχηματίσει την προσεχή κυβέρνηση της Φιλανδίας. Αλλά η άνοδος του έχει επιπτώσεις. Οι πολίτες και οι ψηφοφόροι της Ευρώπης δέχτηκαν απρόθυμα τα πακέτα διάσωσης προς την Ελλάδα και την Ιρλανδία με την αιτιολογία ότι ήταν αναγκαία. Αλλά ο κόσμος δυσαρεστείται όλο και περισσότερο και αναρωτιέται πια σε τι αποδίδουν αυτά τα πακέτα. Ήδη ο Υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας μιλά για πιθανή ανάγκη της Ελλάδας να αναδιαρθρώσει το χρέος της. Η νέα κυβέρνηση της Ιρλανδίας θέλει καλύτερα επιτόκια. Αυτή τη στιγμή ένας δεύτερος γύρος διάσωσης, με αφετηρία το πορτογαλικό αίτημα για 80 δις ευρώ, είναι πολύ δύσκολο να πείσει τους Ευρωπαίους ψηφοφόρους.

Οι επενδυτές πρέπει να είναι επιφυλακτικοί. Η εμπειρία από τις αναδυόμενες αγορές έχει δείξει πως οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις χρειάζονται χρόνο για να αποδώσουν. Στις ανεπτυγμένες χώρες της Ευρωζώνης μπορεί να χρειαστούν ακόμα περισσότερο χρόνο. Δεν θα έχουμε αποτελέσματα σύντομα. Οι υπερχρεωμένες χώρες της Ευρωζώνης χρειάζονται μέτρα λιτότητας αλλά χρειάζονται και οικονομική ανάπτυξη. Οι εξελίξεις στην Ελλάδα, ωστόσο, μας δείχνουν πως τα μέτρα λιτότητας μπορεί να καθυστερήσουν πολύ την έλευση της οικονομικής ανάπτυξης, οδηγώντας στην ανάγκη για περαιτέρω εξωτερική οικονομική στήριξη. Υποτίθεται ότι η Αθήνα θα επέστρεφε για χρηματοδότηση στις χρηματοπιστωτικές αγορές κατά το δεύτερο ήμισυ του 2012. Αυτό πλέον φαίνεται απίθανο.

Το κόμμα των Αληθινών Φιλανδών στις εκλογές του 2007 είχε κερδίσει το 4% των ψήφων. Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, χτες επρόκειτο να κερδίσει το 16% ενισχύοντας σημαντικά την επιρροή του έναντι των παραδοσιακών κομμάτων. Οι Ευρωπαίοι πολιτικοί και οι επενδυτές έχουν κάθε λόγο να ανησυχούν. Αυτή τη φορά, … είναι η πολιτική, ανόητε.
Ποτέ μην ρωτάς... την ηλικρινή άποψη ενός ενημερωμένου!!!!

Επιστροφή στο “Διεθνή”