«Μαύρα» σενάρια για τους μετόχους της Alpha Bank άρχισαν να διακινούνται από χθες στο ΧΑ, με αφορμή την έκθεση της Morgan Stanley που «στοχοποιεί» την τρίτη μεγαλύτερη τράπεζα της χώρας ως μία από τις πέντε ευρωπαϊκές, που έχουν μείνει πίσω στην πανευρωπαϊκή «κούρσα ταχύτητας» για ενίσχυση της κεφαλαιακής επάρκειας. Πόσο πιθανό είναι, όμως, να ζητήσει η διοίκηση της τράπεζας μια έκτακτη «αιμοδοσία» των μετόχων, με όρους σαφώς δυσμενείς για τους παλαιούς μετόχους της Alpha;
Μέσα από τις γραμμές της έκθεσης της Morgan Stanley για τον ευρωπαϊκό τραπεζικό κλάδο πράγματι αναδύονται σοβαροί κίνδυνοι για την Alpha:
- Από τις 22 τράπεζες που βρέθηκαν στα τεστ αντοχής του 2010 κοντά στο όριο της αποτυχίας, δηλαδή πέρασαν το ελάχιστο όριο κεφαλαιακής επάρκειας του 6% με διαφορά μέχρι 2,25 μονάδες, οι 17 έχουν ήδη κινηθεί για να ενισχύσουν την κεφαλαιακή τους βάση. Μόνο πέντε, μεταξύ των οποίων και η Alpha, δεν έχουν κινηθεί στην κατεύθυνση αυτή ως τώρα.
- Αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία ενόψει των νέων τεστ αντοχής, καθώς η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή έχει καταστήσει σαφές ότι αυτή την φορά όσες τράπεζες βρεθούν κοντά στο ελάχιστο όριο κεφαλαιακής επάρκειας θα υποχρεωθούν να προχωρήσουν προληπτικά σε αυξήσεις κεφαλαίου, παρότι τυπικά δεν θα έχουν «κοπεί» στα τεστ. Με αυτά τα δεδομένα, αν υποτεθεί ότι η Alpha θα βρεθεί και πάλι κοντά στο όριο, προβάλλει απειλητικό το ενδεχόμενο να υποχρεωθεί σε μια άντληση κεφαλαίων σε πολύ δυσμενή χρηματιστηριακή συγκυρία.
Πόσο πιθανό είναι να δυσκολευθεί η Alpha να περάσει «καθαρά» τον «πήχη» των νέων τεστ αντοχής; Το μόνο βέβαιο είναι ότι αυτή την φορά οι τράπεζες θα δοκιμασθούν σε δυσκολότερα σενάρια από τα περσινά, παρότι δεν θα δοκιμασθούν σε σενάρια αναδιάρθρωσης κρατικού χρέους.
Τα ποσά των προβλέψεων για επισφαλή δάνεια, στα οποία θα πρέπει να αντέξει, πάντα σε πλαίσιο θεωρητικής άσκησης, η κεφαλαιακή τους βάση θα είναι αυξημένα, κάτι που δεν ευνοεί την Alpha, λόγω της μεγάλης έκθεσης του χαρτοφυλακίου της σε επιχειρηματικά και στεγαστικά δάνεια. Σύμφωνα με υπολογισμούς της Piraeus Securities, η Alpha θα δοκιμασθεί σε σενάρια εγγραφής προβλέψεων της τάξεως των 2 δισ. ευρώ, ποσό αρκετά υψηλό για την κεφαλαιακή βάση της τράπεζας (η Piraeus Securities προέβλεπε από τον Φεβρουάριο ότι αυτό οδηγεί σε ανάγκη ενίσχυσης των κεφαλαίων πριν την ολοκλήρωση των τεστ αντοχής).
Με αυτά τα δεδομένα και χωρίς να έχει γίνει γνωστό το αποτέλεσμα των τεστ αντοχής, καθώς οι ανακοινώσεις αναμένονται τον Ιούνιο, το σενάριο της υποχρεωτικής προσφυγής της Alpha στους μετόχους πριν ανακοινωθεί το αποτέλεσμα των ελέγχων δεν μπορεί να αποκλειστεί. Τι θα σήμαινε, όμως, στις σημερινές συνθήκες του ΧΑ μια «άνωθεν» επιβεβλημένη στην Alpha άντληση νέων κεφαλαίων από τους μετόχους;
Με τη μετοχή να πλησιάζει, ύστερα από τη μεγάλη πτώση των τελευταίων εβδομάδων, τα 3,5 ευρώ και με βέβαιη την παροχή υψηλής έκπτωσης στην τιμή διάθεσης, για να γίνει ελκυστική η συμμετοχή των μετόχων στην αύξηση, η Alpha δύσκολα θα μπορούσε να ανεβάσει την τιμή διάθεσης των νέων μετοχών πάνω από τα 2 ευρώ. Για να αντληθεί όμως με τέτοια τιμή διάθεσης ένα «αξιοπρεπές» ποσό νέων κεφαλαίων, ύψους 1 δισ. ευρώ, η Alpha θα πρέπει να διπλασιάσει σχεδόν τον αριθμό των μετοχών της, προκαλώντας «αραίωση» (dilution) που θα... ζαλίσει τους παλαιούς μετόχους της τράπεζας.
Η διοίκηση της τράπεζας παρακολουθεί χωρίς να αντιδρά προς το παρόν τη δημόσια συζήτηση που έχει ανοίξει, προφανώς μένοντας πιστή στη δέσμευσή της προς τους μετόχους, που διατυπώθηκε αρκετά πρόσφατα, ότι δεν προτίθεται να προχωρήσει σε αύξηση κεφαλαίου. Μένει να αποδειχθεί σε λίγο καιρό πόσο αξιόπιστη θα παραμείνει αυτή η δέσμευση.
Όμως, πολλοί στην τραπεζική αγορά αναρωτιούνται αν θα δικαιωθεί τελικά η διοίκηση Κωστόπουλου στην απόφασή της να μην προχωρήσει σε αύξηση κεφαλαίου πριν εκδηλωθεί η τελευταία φάση της κρίσης στις ελληνικές αγορές, αλλά και στην απόφαση να απορρίψει την πρόταση «γάμου» από την Εθνική, που θα προστάτευε τους μετόχους της Alpha από μια νέα «αιμοδοσία» κεφαλαίων, όπως τουλάχιστον υπολόγιζε όταν έκανε την προσφορά της η διοίκηση της Εθνικής. Αν δεν δικαιωθεί, το κόστος για τους μετόχους της Alpha αναμφίβολα θα είναι υψηλό.
-
- Το Γνωρίζατε;
-
- Η Παρασκευή και 13 θεωρείται άτυχη μέρα, γιατί την Παρασκευή 13 Οκτωβρίου του 1307 ο Πάπας, σε συνεννόηση με τον βασιλιά της Γαλλίας, εξέδωσε μυστική διαταγή θανάτωσης των Ναϊτών Ιπποτών.
Η Alpha Bank και τα νέα, «μαύρα» σενάρια
Συντονιστής: Agrafos
- Agrafos
- Γενικός Συντονιστής
- Δημοσιεύσεις: 2932
- Εγγραφή: Δευ 13 Ιούλ 2009, 02:53
- Τοποθεσία: Αθήνα
- Γένος:
- Επικοινωνία:
Η Alpha Bank και τα νέα, «μαύρα» σενάρια
Ποτέ μην ρωτάς... την ηλικρινή άποψη ενός ενημερωμένου!!!!