Πριν αλέκτωρ φωνήσαι τρις η Ελλάδα απέστειλε την επιστολή στο ΔΝΤ και στην ΕΕ μετά την τραγική πλέον εξέλιξη των επιτοκίων δανεισμού που ουσιαστικά ισοδυναμεί με αδυναμία δανεισμού της χώρας.
Η Ελλάδα ενδιαφέρεται να υπάρχει ένα ξεκάθαρο πεδίο μέσα στο οποίο θα κινούνται οι χώρες της Ευρωζώνης, όταν πρόκειται να ενεργοποιηθεί ο μηχανισμός στήριξης, ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, στην άτυπη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου.
Και αυτό, διότι, όπως είπε, οι αγορές δοκιμάζουν κάθε λεπτομέρεια και πρόσθεσε πως κάθε φορά που υπάρχει μια γκρίζα ζώνη τα spreads ανεβαίνουν.
Στη βάση, εξ άλλου, αυτής της θέσης της κυβέρνησης, εστάλη και η επιστολή από τον υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου προς τους κ.κ. Όλι Ρεν, Ντομινίκ Στρος Καν και Ζαν Κλοντ Τρισέ.
Οπως είπε ο κ. Παπανδρέου, το θέμα των spreads παραμένει εκ των πραγμάτων στη συζήτηση, αν και η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει σιγά- σιγά να στρέψει την προσοχή όλων σε άλλα θέματα τα οποία επίσης απασχολούν τη χώρα.
Ωστόσο, όπως σημείωσε, και πάλι το πρόβλημα των σπρεντς υπάρχει και πρέπει η χώρα να το αντιμετωπίσει, είτε χρησιμοποιώντας, είτε όχι τον μηχανισμό στήριξης.
Ο κ. Παπανδρέου επεσήμανε ότι ήδη υπάρχει συνεργασία μεταξύ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Ως εκ τούτου υπάρχει εποπτεία και επιτήρηση και από τους τρεις φορείς και αυτή ήταν η τελική απόφαση της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Η οποία, όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός, δείχνει μια Ενωση η οποία δεν έχει πάντα εμπιστοσύνη στις δικές της δυνάμεις και γι΄αυτό υπάρχει και το ΔΝΤ.
Αυτή η συνεργασία, πάντως, όπως τόνισε ο κ. Παπανδρέου, είναι υπαρκτή πλέον, βρίσκεται εδώ και παρακολουθεί, ανεξάρτητα από το αν η Ελλάδα θα αξιοποιήσει ή όχι τον μηχανισμό στήριξης.
Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι αυτό που έχει σημασία από ελληνικής πλευράς είναι να διαμορφωθεί ένα κλίμα σταθερότητας, ανεξάρτητα από την πορεία των επιτοκίων. Οπως ανέφερε χαρακτηριστικά ακόμα και αν τα επιτόκια ήταν ευνοϊκά, η Ελλάδα θα έβγαινε κάθε τόσο στην αγορά για να δανειστεί. Γι΄αυτό, όπως πρόσθεσε, έχει δημιουργηθεί μια ψυχολογική τρομοκρατία στην ελληνική οικονομία αλλά και τον Ελληνα πολίτη. Και αυτό, όπως τόνισε, πρέπει να το αντιμετωπίσει η κυβέρνηση και να εγγυηθεί την ασφάλεια και τη σιγουριά στον πολίτη.
Πέρα από τον άμεσο δανειακό προγραμματισμό της Ελλάδας, αυτό που έχει σημασία, τόνισε ο πρωθυπουργός, είναι και η σταθερότητα που αποτελεί και ένα στοιχείο αξιολόγησης για το κατά πόσο θα χρησιμοποιηθεί ή όχι ο μηχανισμός στήριξης.
Σημαντικό στοιχείο είναι επίσης η μεσοπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα της οικονομίας και υλοποίησης συγκεκριμένων δράσεων οι οποίες περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα σταθερότητας και ανάπτυξης.
Για πολλές από αυτές τις δράσεις, όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός, θα τεθούν χρονικές δεσμεύσεις τις επόμενες εβδομάδες.
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο σύστημα αξιολόγησης που καθιερώνεται για την παρακολούθηση του κυβερνητικού έργου.
Οπως είπε, υπάρχει ένα διπλό σύστημα παρακολούθησης. Το πρώτο αφορά κυρίως το πρόγραμμα σταθερότητας και ανάπτυξης και το οποίο παρακολουθεί ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θόδωρος Πάγκαλος. Το δεύτερο αφορά σειρά δεσμεύσεων που είναι εκτός προγράμματος σταθερότητας, αλλά έχουν αναληφθεί από το ΠΑΣΟΚ και την κυβέρνηση κατά καιρούς προεκλογικά και στα προγράμματα που έχει παρουσιάσει.
Το σύστημα αυτό παρακολούθησης, όπως τόνισε ο πρωθυπουργός δεν είναι για να επιβληθούν τιμωρίες, αλλά για να μπορούν να βοηθήσουν όλοι για το που, πότε και πώς πρέπει να γίνονται οι απαραίτητες διορθωτικές παρεμβάσεις.
Δηλώσεις Γ.Παπακωνσταντίνου
O Υπουργός των Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου συνομιλώντας με τους δημοσιογράφους, μετά τη συνεδρίαση του άτυπου Υπουργικού Συμβουλίου και λίγο πριν την αναχώρησή του για τη συνεδρίαση του Ecofin ανέφερε ότι η επιστολή που έστειλε στους κ.κ. Ο. Ρεν, Ζ.Κ. Τρισέ και Ντ. Στρος Καν, εντάσσεται στην φυσιολογική πορεία των πραγμάτων και στην πράξη σημαίνει ότι προετοιμάζει "κάτι", αποσαφηνίζοντας τεχνικές λεπτομέρειες,ώστε να είναι έτοιμο, αν χρειαστεί, να χρησιμοποιηθεί.
Ο Γ. Παπακωνσταντίνου ανέφερε ότι τη Δευτέρα θα είναι στην Αθήνα τεχνικοί από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, την Επιτροπή και το ΔΝΤ και θα συζητηθεί το πολιτικό και δανειακό πλαίσιο, ώστε να διαμορφωθεί ένα τελικό πλαίσιο, καθώς, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, δεν μπορεί να δουλέψεις με μία σελίδα απόφασης του Ecofin.
Ο Υπουργός τόνισε ότι "άγκυρα" για την Ελλάδα αποτελεί το πρόγραμμα σταθερότητας, ανάπτυξης και ανασυγκρότησης, υπογράμμισε ότι "πιλότος" είναι η ΕΕ, απαντώντας δε σε διευκρινιστική ερώτηση είπε ότι το ΔΝΤ δεν δεσμεύεται από το Eurogroup, προσθέτοντας ωστόσο ότι αποκλείουμε ότι είναι εκτός της απόφασης του Ecofin.
Σε ό,τι αφορά την οικονομία, κυβερνητικές πηγές έλεγαν ότι η επιστολή του κ. Παπακωνσταντίνου δεν αποτελεί προθάλαμο ενεργοποίησης του μηχανισμού στήριξης, ενώ για το "κλίμα" που επικρατεί στο Μέγαρο Μαξίμου είπαν ότι δεν ενεργοποιούμε σήμερα το μηχανισμό, αλλά δεν αποκλείεται να ληφθεί στο μέλλον απόφαση ενεργοποίησής του.
Αρνητική ήταν η απάντηση των ιδίων πηγών στην ερώτηση "αν κάποιοι μας σπρώχνουν στον μηχανισμό", με την διευκρίνιση, όμως, ότι δεν είμαστε παίκτες σε αυτό και δεν διαμορφώνουμε την κατάσταση.
Σε ό,τι αφορά ενδεχόμενη λήψη πρόσθετων μέτρων οι ίδιες πηγές ελεγαν ότι δεν θα μας αναγκάσουν να πάρουμε μέτρα το 2010, ενώ απέδωσαν "απόλυτο δίκιο" στην προτροπή του Ντομινίκ Στρος Καν για την ανάγκη να υπάρξει αποπληθωρισμός,λέγοντας χαρακτηριστικά ότι καλό είναι μέσα σε αυτή την προσπάθεια να κτυπηθούν και φαινόμενα παρασιτισμού.
Η επιστολή
Επιστολή, με την οποία ζητεί διαβούλευση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), σχετικά με τον καθορισμό των λεπτομερειών του κοινού μηχανισμού στήριξης της ελληνικής οικονομίας, απέστειλε σήμερα ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου στους κ. Όλι Ρεν (επίτροπος αρμόδιος για τις οικονομικές και νομισματικές υποθέσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής), Ντομινίκ Στρος Καν (γενικός διευθυντής του ΔΝΤ) και Ζαν Κλοντ Τρισέ (πρόεδρος της ΕΚΤ).
Όπως επισήμαναν ανώτατα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, η επιστολή αφορά αποκλειστικά και μόνο τις συνομιλίες σε τετραμερές επίπεδο, οι οποίες έχουν ήδη αρχίσει από την περασμένη Δευτέρα 12 Απριλίου και επ' ουδενί σε αίτημα ενεργοποίησης του μηχανισμού στήριξης. Παράλληλα, τα ίδια στελέχη τόνιζαν ότι με την επιστολή αυτή ζητείται και ο ακριβής καθορισμός, μέσω πολυετούς προγράμματος, των ποσών των δανείων που μπορεί να λάβει η Ελλάδα μετά το 2010 (εφέτος το ποσό που μπορεί να δοθεί στη χώρα από την ευρωζώνη και το ΔΝΤ, εφόσον ζητηθεί η ενεργοποίηση του μηχανισμού, καθορίστηκε σε 30- 40 δισ. ευρώ).
Ακολουθεί το κείμενο της επιστολής του υπουργού Οικονομικών:
Προς Κύριο Olli Rehn,
Επίτροπο Οικονομικών και Νομισματικών Θεμάτων
Ευρωπαϊκή Επιτροπή
Κύριο Dominique Strauss-Kahn
Managing Director
Δ.Ν.Τ.
Κύριο Jean-Claude Trichet
Πρόεδρο
Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα
Αγαπητοί Κύριοι,
Σύμφωνα με τη δήλωση της 11ης Απριλίου 2010 για τη στήριξη της Ελλάδας από τις χώρες-μέλη της Ευρωζώνης, οι ελληνικές αρχές ζητούν διαβουλεύσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ πάνω σε ένα πολυετές πρόγραμμα οικονομικών πολιτικών, που θα στηρίζεται στα συμπεράσματα του ECOFIN του Φεβρουαρίου και το οποίο θα μπορεί να υποστηριχθεί με οικονομική βοήθεια από τις χώρες μέλη της Ευρωζώνης και το ΔΝΤ στην περίπτωση που οι ελληνικές αρχές αποφασίσουν να αιτηθούν μία τέτοια βοήθεια.
Με εκτίμηση,
Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Δήλωση εκπροσώπου Ολι Ρεν
Η επιστολή του υπουργού οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου προς τον Ολι Ρεν, τον Ντομινίκ Στρος Κάν και τον Ζαν Κλοντ Τρισέ έχει τυπικό και τεχνικό χαρακτήρα και δεν συνιστά αίτημα ενεργοποίησης από την Ελλάδα του μηχανισμού στήριξης, δήλωσε ο εκπρόσωπος του κοινοτικού επιτρόπου Αμαντέο Αλταφάζ κληθείς να σχολιάσει το περιεχόμενο της επιστολής Παπακωνσταντίνου.
Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Επιτροπής, η επιστολή αυτή θεωρείται απαραίτητη προκειμένου να συμμετάσχει το ΔΝΤ στις διαβουλεύσεις οι οποίες διεξάγονται με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Χθές το S10 έγραφε: Μέσα στον Απρίλιο θα είναι υποχρεωμένη η κυβέρνηση να στείλει την επιστολή για την ενεργοποίηση του διεθνούς μηχανισμού βοήθειας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, καθώς οι αγορές ανεβάζουν καθημερινά το θερμόμετρο των πιέσεων και η Γερμανία εισάγει νέους παράγοντες πολυπλοκότητας στη λήψη των αποφάσεων για το διεθνή δανεισμό.
Παρά την επιφανειακή εμμονή στη βασική αρχή, ότι το «πακέτο» θα ζητηθεί μόνο σε περίπτωση ανάγκης, και τις νέες δηλώσεις του κ. Γ. Παπακωνσταντίνου, ότι η κυβέρνηση δεν θα αποκαλύψει στις αγορές την «κόκκινη γραμμή», πέραν της οποίας θα ζητηθεί η ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης, στο παρασκήνιο επικρατεί έντονος προβληματισμός, ιδιαίτερα μετά την τελευταία… πιρουέτα της γερμανικής οικονομικής διπλωματίας.
Ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, με χθεσινές δηλώσεις του, έδειξε την πρόθεση της κυβέρνησης να του Βερολίνου να… βραχυκυκλώσει τους υποτιθέμενους αυτοματισμούς της συμφωνίας της Κυριακής για την ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης, σε μια προφανή προσπάθεια να δώσει στην καγκελάριο Μέρκελ πολιτικά «χαρτιά», ενόψει της κρίσιμης αναμέτρησης στην Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία, καθώς μάλιστα η προοπτική της χορήγησης δανείων στην Ελλάδα ξεσηκώνει κλιμακούμενες αντιδράσεις στο εσωτερικό της χώρας.
Όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος, η Γερμανία δεν μπορεί να δώσει τη θετική ψήφο της στο Eurogroup, όπου απαιτείται ομοφωνία για την παροχή δανείων στην Ελλάδα, χωρίς να έχει προηγηθεί συζήτηση στο Κοινοβούλιο. Τόνισε, μάλιστα, ότι ο υπουργός Οικονομικών, Σόιμπλε, επιμένει να μη χορηγηθεί πίστωση χωρίς την έγκριση του Κοινοβουλίου. Το Βερολίνο, επισήμανε, «δεν σχεδιάζει να ζητήσει την έγκριση της Βουλής, πριν η Ελλάδα φωνάξει για βοήθεια».
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γ. Πεταλωτής, δήλωσε χθες ότι δεν προκύπτει από τα επίσημα κείμενα τέτοια πολύπλοκη διαδικασία έγκρισης, αλλά στο κυβερνητικό παρασκήνιο είναι φανερό ότι η τελευταία μεταστροφή της γερμανικής πολιτικής προκαλεί έντονους «πονοκεφάλους» στα αρμόδια στελέχη, καθώς:
> Η απαίτηση των Γερμανών να συζητηθεί το θέμα της βοήθειας στην Ελλάδα στη Βουλή, αφού θα έχει ζητηθεί η ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης απειλεί να δημιουργήσει καταστάσεις που θα φέρουν τη χώρα στο χείλος της χρεοκοπίας.
> Αν, για παράδειγμα, τα spread διατηρηθούν στα ίδια υψηλά επίπεδα λίγες ημέρες πριν τις κρίσιμες εκδόσεις ομολόγων του Μαΐου, η κυβέρνηση θα είναι υποχρεωμένη να ζητήσει βοήθεια μέσα σε συνθήκες ακραίου πανικού. Σύμφωνα με τη νέα διαδικασία που επινοούν τώρα οι Γερμανοί, το Eurogroup δεν θα μπορεί αυτόματα να αποφασίσει την εκταμίευση δανείων, αλλά θα πρέπει να ζητηθεί η σύμφωνη γνώμη του γερμανικού Κοινοβουλίου.
> Στην πραγματικότητα, η ψηφοφορία αυτή δεν θα είναι μια απλή διαδικαστική «ταλαιπωρία» για την Ελλάδα. Πιθανό είναι, μάλιστα, να χαθούν πολλές ψήφοι του κυβερνώντος συνασπισμού της Δεξιάς και να χρειασθούν ψήφοι των Σοσιαλδημοκρατών και των Πρασίνων για να εξασφαλισθεί η έγκριση του Κοινοβουλίου, χωρίς να είναι βέβαιο πώς ακριβώς θα διαμορφωθούν τελικά οι πολιτικοί συσχετισμοί.
> Όλα αυτά θα γίνονται, όμως, την ώρα που η Ελλάδα θα βρίσκεται με το πιστόλι της… χρεοκοπίας στον κρόταφο και είναι προφανές ότι, για να μη βρεθεί η χώρα να περιμένει τις ψήφους των Γερμανών βουλευτών λίγες ώρες πριν προχωρήσει υποχρεωτικά σε εκδόσεις ομολόγων, θα πρέπει να επισπευσθεί η διαδικασία της προσφυγής στο μηχανισμό στήριξης.
Ο γνωστός μάντης κακών του οίκου Fitch, Κρις Πράις, προέβλεψε χθες, ότι η κυβέρνηση θα αναγκασθεί εκ των πραγμάτων πολύ σύντομα, να προσφύγει στο πρόγραμμα στήριξης.
Μιλώντας στο “Bloomberg” έδωσε περιθώριο δύο εβδομάδων για την προσφυγή, δηλαδή μέσα στον Απρίλιο. Την ίδια ώρα, τα spread εκτοξεύονταν εκ νέου, ιδιαίτερα στις κοντινές περιόδους, επαναφέροντας την ελληνική καμπύλη επιτοκίων περίπου στην ίδια κατάσταση, όπου βρισκόταν πριν από τις ανακοινώσεις της Κυριακής, ενώ ο οίκος Moody’s συμπλήρωνε την εικόνα της «πολιορκίας», ανακοινώνοντας ότι δεν αποκλείει νέα υποβάθμιση των ελληνικών ομολόγων μέσα στον επόμενο ενάμιση χρόνο.
Παρότι ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής, κ. Απ. Ταμβακάκης, διαβεβαίωνε χθες για τη σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος, τραπεζικά στελέχη τόνιζαν, ότι οι ελληνικές τράπεζες στην πραγματικότητα δεν μπορούν να αντέξουν πολύ ακόμη στην πρωτοφανή πίεση που έχει δημιουργηθεί από τα επιτόκια της αγοράς χρήματος, ενώ αν συνεχισθεί η αβεβαιότητα θα επανέλθουν οι πιέσεις των καταθετών. «Οι αδύναμοι κρίκοι του συστήματος δοκιμάζονται σκληρά αυτή την περίοδο και όσο παρατείνεται η αναταραχή υπάρχει κίνδυνος κάποιος να σπάσει, με απρόβλεπτες συνέπειες για τη χώρα», τόνιζαν έμπειρα στελέχη της αγοράς.
-
- Το Γνωρίζατε;
-
- Στον γνωστό άθλο του Ηρακλή, τα «χρυσά μήλα των εσπερίδων» ήταν ... πορτοκάλια!
Ελλάδα στο ΔΝΤ!
Συντονιστής: Agrafos
- Agrafos
- Γενικός Συντονιστής
- Δημοσιεύσεις: 2932
- Εγγραφή: Δευ 13 Ιούλ 2009, 02:53
- Τοποθεσία: Αθήνα
- Γένος:
- Επικοινωνία:
Ελλάδα στο ΔΝΤ!
Ποτέ μην ρωτάς... την ηλικρινή άποψη ενός ενημερωμένου!!!!