-
- Το Γνωρίζατε;
-
- Τα στοιχεία του πληκτρολογίου της γραφομηχανής -και σήμερα των ηλεκτρονικών υπολογιστών- τοποθετήθηκαν μπερδεμένα από τον Christopher Latham το 1868 για να μπερδεύει τις γραμματείς και να μην μπλοκάρουν από την ταχύτητά τους τις μηχανές!
Το ΔΝΤ καλύπτει τον πρωθυπουργό
Συντονιστής: Agrafos
Το ΔΝΤ καλύπτει τον πρωθυπουργό
Στην έκδοση επίσημης ανακοίνωσης που καλύπτει τον πρωθυπουργό Γ.Παπανδρέου, προχώρησε το ΔΝΤ μετά τη νέα πολιτική θύελλα που προκλήθηκε από τη μετάδοση νέων αποσπασμάτων από την επίμαχη συνέντευξη του Στρος Καν στο ντοκιμαντέρ της γαλλικής τηλεόρασης.
Στο απόσπασμα ο κ.Στρος Καν κάνει λόγο για υπόγειες συνομιλίες με τις ελληνικές Αρχές επί μήνες, ώστε να ετοιμάσουν το οικονομικό πρόγραμμα για την Ελλάδα: «Όταν λέω υπερβάλλοντας ότι, όταν ήρθε το ΔΝΤ (σ.σ. στην Ελλάδα), κλείσαμε το θέμα σε 15 ημέρες. Το κλείσαμε σε 15 ημέρες, διότι δουλέψαμε επί μήνες πριν με τις ελληνικές αρχές και το κάναμε υπόγεια. Γιατί αυτό; Γιατί οι ελληνικές αρχές επιθυμούσαν την παρέμβαση του ΔΝΤ, αν και ο Παπανδρέου για πολιτικούς λόγους δεν το έλεγε στο λαό. Αλλά από την αρχή με είχε πάρει πολλές φορές τηλέφωνο».
Στην ανακοίνωση του το ΔΝΤ αναφέρει: «Είμαστε πάντα σε επαφή με τα κράτη μέλη μας και δεν είναι ασύνηθες για τον γενικό διευθυντή να μιλά με την ηγεσία μιας χώρας».
Σημειώνει, δε, ότι «στην περίπτωση της Ελλάδας αυτές οι συνομιλίες αφορούσαν το αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης για παροχή τεχνογνωσίας σε ό,τι αφορά την κατάρτιση του προϋπολογισμού και τη φοροδιαφυγή», και πως «δεν υπήρχαν διαπραγματεύσεις και καμία συμφωνία για οικονομική βοήθεια μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και του ΔΝΤ πριν από την επίσημη αίτηση που κατέθεσε η Ελλάδα για οικονομική βοήθεια στα τέλη Απριλίου του 2010».
Το Ταμείο υπενθυμίζει ότι «εδώ και έναν χρόνο ο γενικός διευθυντής του ΔΝΤ έχει δηλώσει πως μέχρι να κατατεθεί η αίτηση (της Ελλάδας) δεν είχαμε συζητήσεις οικονομικής φύσεως», και η ανακοίνωση ολοκληρώνεται με την επισήμανση ότι αυτό που συνέβαινε στις επαφές μεταξύ των δυο πλευρών ήταν ότι «στελέχη του Ταμείου πρόσφεραν τεχνική βοήθεια στην Ελλάδα μετά από σχετικό αίτημα της τελευταίας».
Πολιτικές αναταράξεις
Νωρίτερα ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ Γιάννης Μιχελάκης έκανε λόγο για πολιτικό κόλαφο του Γιώργου Παπανδρέου και προσθεσε: «Αποκαλύπτεται ότι μαζί με τον κ. Παπανδρέου δούλεψαν για πολλούς μήνες, ότι το έκαναν υπόγεια και ότι είχαν συστηματική επικοινωνία για το θέμα αυτό. Και όλα αυτά γιατί, όπως λέει ο κ. Στρος Καν, ο κ. Παπανδρέου ήθελε να κρύψει από το λαό τις μεθοδεύσεις του για την υπαγωγή της χώρας στο ΔΝΤ».
Ο κ. Μιχελάκης ζητά από την κυβέρνηση να απαντήσει χωρίς υπεκφυγές, καθώς όπως λέει «ο λαός πρέπει να μάθει τι κρύβεται πίσω από την απόφαση εκείνη».
«Την ώρα που ο κ. Παπανδρέου έλεγε ότι λεφτά υπάρχουν και ότι δεν υπάρχει περίπτωση να προσφύγουμε στο ΔΝΤ, μυστικά και υπόγεια σχεδίαζαν το ακριβώς αντίθετο εξαπατώντας τον ελληνικό λαό» ανέφερε ο κ. Μιχελάκης.
Ως «συστηματική παραπληροφόρηση και διαστρέβλωση της αλήθειας» χαρακτήρισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής τον τρόπο, με τον οποίο η ΝΔ και τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης έσπευσαν να επικρίνουν τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου, με αφορμή την προβολή των δηλώσεων του Ντομινίκ Στρος Καν.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μίλησε για «ανακάλυψη μιας δήθεν μεγάλης είδησης» και κατηγόρησε τη ΝΔ και τα κόμματα της Αριστεράς ότι ισχυρίζονται πως ο πρωθυπουργός είχε ως στόχο, με την εκλογή του, να βάλει τη χώρα στο ΔΝΤ. «Με γκεμπελικό τρόπο δεν λένε ότι μετά την λιποταξία της ΝΔ από την κυβέρνηση ήμασταν ένα βήμα από την χρεοκοπία και δεν θα μπορούσαν να λειτουργήσουν οι υπηρεσίες και να καταβληθούν οι μισθοί του κράτους».
Ο κ. Πεταλωτής δήλωσε ότι όλα έγιναν δημόσια και στο φως και επικαλέστηκε δηλώσεις του πρωθυπουργού στις Βρυξέλλες στις 11/12/2009 και στις 11/2/2010, στις οποίες ο κ. Παπανδρέου είχε αναφέρει ότι «έχω επαφές με τον Στρος Καν για να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση στην χώρα και η κυβέρνηση έχει ζητήσει τη συνεργασία του ΔΝΤ», καθώς και ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών στις 13/1/2010, η οποία αναφερόταν στις συζητήσεις που είχε το οικονομικό επιτελείο με αντιπροσωπεία του ΔΝΤ, στην Αθήνα για την παροχή και συνδρομή τεχνικής βοήθειας, σε θέματα φορολογίας και εφαρμογής του προϋπολογισμού.
Ο κ. Πεταλωτής τόνισε ότι ο πρωθυπουργός, ως όφειλε, διερευνούσε όλες τις δυνατότητες, για να μπορέσει να δανειστεί η χώρα, αφού δεν υπήρχε ο μηχανισμός στήριξης και τα εργαλεία της ΕΕ. «Έτσι προέκυψε η συμφωνία με την τρόικα» υπογράμμισε.