• Το Γνωρίζατε;
  • Η φράση «έφαγε χυλόπιτα» προέρχεται από το παρασκεύασμα χυλού που έδιναν παλιά οι ψευτογιατροί για τον περιορισμό του καημού των ερωτευμένων!

Στο πιάτο μας το κρέας από κλωνοποιημένα ζώα

Συντονιστές: Airetikos, Agrafos

Άβαταρ μέλους
Agrafos
Γενικός Συντονιστής
Γενικός Συντονιστής
Δημοσιεύσεις: 2932
Εγγραφή: Δευ 13 Ιούλ 2009, 02:53
Τοποθεσία: Αθήνα
Γένος:
Επικοινωνία:
Ελλάδα

Στο πιάτο μας το κρέας από κλωνοποιημένα ζώα

Δημοσίευση από Agrafos »

Η ισχύουσα νομοθεσία της ΕΕ που επιτρέπει το κρέας από κλωνοποιημένα ζώα θα παραμείνει σε ισχύ, παρά τις αντιδράσεις των καταναλωτών, μετά την αποτυχία των κυβερνήσεων και της Ευρωβουλής να καταλήξουν σήμερα σ’ ένα συμβιβασμό για τον τρόπο απαγόρευσής του.Έπειτα από τρία χρόνια επίπονων διαπραγματεύσεων με θέμα μια ευρωπαϊκή νομοθεσία γι’ αυτό το πολύ ευαίσθητο θέμα, οι διαβουλεύσεις «έλαβαν τέλος χωρίς να υπάρξει συμφωνία» ανάμεσα στα κράτη της ΕΕ και το κοινοβούλιο, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ουγγρική προεδρία της ΕΕ.

Αυτό σημαίνει συγκεκριμένα ότι οι κανονισμοί που ισχύουν σήμερα, οι οποίοι δεν προβλέπουν καμιά ειδική πλαισίωση της διάθεσης κρέατος από κλωνοποιημένα ζώα στην ευρωπαϊκή αγορά και ισχύουν από το 1997, παραμένουν σε ισχύ, προστίθεται στην ανακοίνωση.

Η πρόταση απαγόρευσης εγκαταλείφθηκε. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία έχει τη νομοθετική πρωτοβουλία στην ΕΕ, μπορεί βεβαίως να προτείνει ένα νέο κείμενο, όμως «μπορεί να χρειαστούν χρόνια» για να συγκεκριμενοποιηθεί ένα νέο σχέδιο, προειδοποίησε η ουγγρική προεδρία.

Όσον αφορά την απαγόρευση της εμπορευματοποίησης του κρέατος των άμεσα κλωνοποιημένων ζώων, υπήρχε συναίνεση. Σε κάθε περίπτωση, τα κλωνοποιημένα ζώα κτηνοτροφίας, όπως οι ταύροι ή οι χοίροι, δεν προορίζονται για να γίνουν μπριζόλες ή ζαμπόν επειδή κοστίζουν υπερβολικά ακριβά (μέχρι 100.000 ευρώ ο ταύρος): χρησιμεύουν για αναπαραγωγή.

Η διαμάχη αφορούσε τη νομοθετική πλαισίωση της πώλησης του κρέατος των απογόνων τους.

Οι ευρωβουλευτές ζήτησαν κατ’ αρχάς η απαγόρευση της εμπορευματοποίησης να αφορά ως και την πέμπτη γενιά των απογόνων ενός κλωνοποιημένου ζώου, κάτι που αρνούνταν οι κυβερνήσεις θεωρώντας ότι η λύση αυτή δεν είναι πρακτική και ότι μπορεί να προσβληθεί στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου από τους εταίρους της ΕΕ.

Η Ευρωβουλή πρότεινε στη συνέχεια ένα σύστημα στο οποίο θα έπρεπε να υπάρχουν υποχρεωτικά ετικέτες στο κρέας όλων των ζώων που είναι απόγονοι κλωνοποιημένων ζώων, ώστε το γεγονός να επισημαίνεται στους καταναλωτές. Και εδώ τα κράτη έκριναν την επιλογή αυτή μη ρεαλιστική. Δεν ήταν διατεθειμένα να επιβάλουν τέτοιες ετικέτες παρά μόνο για το κρέας των βοοειδών. Δεν κατέστη δυνατό να βρεθεί συμφωνία.
Ποτέ μην ρωτάς... την ηλικρινή άποψη ενός ενημερωμένου!!!!

Επιστροφή στο “Κοινωνία”